Structuri din lemn pentru construcții publice, industriale și agricole

28.11.2018

Revista din lemn

Lemnul nu este folosit numai pentru construcția caselor. Apariția lemnului “industrializat”, adică a derivatelor din lemn obținute în fabrici – grinzi lamelare, panouri stratificate, OSB, placaj, MDF – a permis construirea mai rapidă și mai eficientă. Astfel lemnul a devenit atractiv pentru mai multe direcții de construcție. Au apărut construcții publice, industriale și agricole pe structuri din lemn. Asamblarea rapidă, eliminarea timpilor morți, construirea posibilă chiar și pe vreme mai puțin prietenoasă au făcut ca materialele de construcții din lemn să devină o alternativă serioasă pentru cele așa-zis tradiționale. În plus, lemnul permite folosirea împreună cu alte materiale obținându-se construcții cu calități superioare.

Construcțiile din lemn – tot mai multe cu fiecare an

Lemnul a fost folosit ca material de construcție din cele mai vechi timpuri, clădiri vechi încă rămase în picioare fiind mărturie în acest sens. O vreme însă a trecut în plan secundar fiind înlocuit cu materiale moderne cu care se construia mai repede iar construcțiile puteau fi din ce în ce mai mari și mai înalte.

În ultimii 15-20 de ani a început la nivel mondial o revigorare a construcției cu lemn datorată în primul rând apariției unor materiale industrializate. Acestea au permis construirea unor imobile pe structură din lemn care altă data ar fi părut o utopie. Cladiri cu 8, 10 (Anglia) chiar 14 etaje (Norvegia) sunt deja funcționale de ani buni.

Autor: Mihaela Radu

Pentru a citi mai depart CLICK AICI!