• Paduri & Busteni
 • Cherestea & Semifabricate
 • Paleti & Ambalaje din lemn
 • Furnir & Panouri & Placaje
 • Podele & Parchete & Pardoseli
 • Lemn de foc & Energie solida
 • Case & Constructii din lemn
 • Produse din lemn & Tamplarie
 • Software & Servicii
 • Mobilier interior & exterior
 • Alte produse conexe
 • Utilaje prelucrare lemn
 • Utilaje exploatare forestiera

Over4 – o idee premiată care poate schimba imaginea orașelor prin mansardarea și reabilitarea termică a blocurilor vechi

2019-12-12, Categoria: Tehnologii si materii prime
over4-santier-2-470x264_5e1446f70fc36

În luna mai 2019 povesteam despre deschiderea casei Over4. Era ultimul test înaintea plecării spre Ungaria, unde casa pe structură din lemn construită după principiile unei case pasive urma să reprezinte Romania la Solar Decathlon Europe. Solar Decathlon Europe este o competiție internațională care provoacă echipe studențești de la facultăți din întreaga lume să proiecteze și să construiască case alimentate exclusiv din surse regenerabile de energie. Între timp, grupul de tineri entuziaști care a gândit și construit acest proiect a câștigat locul 3, obținând cea mai bună clasare de până acum a unei echipe românești. Este o reușită remarcabilă având în vedere că acești tineri sunt dintr-o țară unde încă multă lume asociază casele din lemn doar cu cabanele sau cu anexele din gospodărie. Percepția este, totuși, în continuă schimbare, iar case construite pe structură de lemn întâlnim din ce în ce mai mult și în România.

Echipa Over4 s-a clasat pe locul 3 înaintea unor echipe cu buget de câteva ori mai mare decât al lor. Am trăit emoțiile și ne-am bucurat alături de ei și de toți cei care i-au susținut în tot acest timp. După ce s-au mai domolit emoțiile, am vorbit cu Daniel Butucel, Sponsorship Manager, unul dintre cei șase tineri care au pus bazele proiectului în urmă cu 2 ani. Am vrut să vedem cum arată din interior acest proiect, cum percep competiția după terminarea ei și cum văd proiectul Over4 în viitor.

Ce înseamnă OVER4? Cum și când a pornit proiectul, ce l-a determinat?

Over4 a pornit ca o dorință a noastră de a participa la o competiție Solar Decathlon. La început eram 6 oameni – eu, Răzvan, Sima, Gicu, Anca, Simona – 3 arhitecți și 3 ingineri (Daniel Butucel, Răzvan Butucescu și Cătălin Sima – inginerii și Gheorghe Ciobanu, Anca Bodale și Simona Șerban – arhitectură și design). Am trăit experiența EFdeN, însă, numai prin a reconstrui casa după competiția de la Versailles din 2014. Atunci am luat contact indirect cu competiția. În vara anului 2017 am încheiat colaborarea cu EFdeN și tot atunci s-a anunțat ediția din 2019 a competiției Solar Decathlon, ce urma să aibă loc în Ungaria. Ce este special la această ediție a competiției este faptul că pune în prim-plan clădirile existente și astfel testează echipele participante să dezvolte concepte de renovare aplicabile fondului construit existent. Am decis să ne înscriem și astfel, până pe 18 octombrie când a fost termenul de înscriere, am reușit să scriem propunerea de 20 de pagini ce conținea: conceptul arhitectural, inovațiile, planul de management, strategia de comunicare și fundraising. Noi ne-am gândit să dezvoltăm un concept de renovare integrată, holistică, a clădirilor multifamiliale construite în perioada comunistă, cele cu 5 niveluri. Pe scurt, blocurile P+4. În octombrie 2017 am trimis propunerea împreună cu o taxă nerambursabilă de 850 de euro (bani proprii), iar în perioada Crăciunului am primit răspunsul. România urma să participe la ”Olimpiada Caselor Solare” din 2019 din Ungaria, alături de alte 15 echipe din 12 țări și 4 continente. Acolo a început povestea noastră.

Autor: Mihaela Radu

Pentru a citi mai departe CLICK AICI!

×
Oferte speciale
Lichidari de stoc
Categorii de produse
Meniu
Adauga