Lemn de foc – putere calorică, comparație între specii, factori care influențează arderea

27.06.2019

Revista din lemn

Vorbind despre mobilier de tot felul, case din bușteni sau pe structură din lemn, blaturi de mese din lemn și rășină epoxidică, pardoseli, uși, ferestre și câte și mai câte, am uitat de una dintre cele mai vechi utilizări ale lemnului, aceea de lemn de foc. Până acum ceva vreme arderea lemnului în sobe, în cuptoare sau sub pirostrie era o normalitate. Bunica din partea tatălui nu a gătit niciodată altfel decât la foc de lemne. Cu toate că mare parte dintre cei din sat trecuseră la gătitul pe aragazul alimentat de butelie, bunicului nu-i plăcea gustul mâncării gătită astfel. Așa că bunica făcea mâncarea pe pirostria pusă în fața cuptorului, la foc de lemne. Gustul era într-adevar unic. Marea bucurie a noastră, a nepoților, era să dăm iama prin oale. După ce terminam de mâncat, eram toți murdari de funingine de la tuciuri, dar ce conta!?

Să revenim la proprietățile combustibile ale lemnului. Oare toate speciile ard la fel? Dacă lemnul este atât de diferit de la specie la specie și chiar în interiorul aceluiași copac, oare căldura este la fel indiferent de lemnul care se arde? De ce uneori focul se aprinde greu și iese mult fum? La ce temperatură se aprinde lemnul de foc? Sunt convinsă ca mulți dintre voi v-ați pus aceste întrebări și încă multe altele, ca și mine, de altfel. Consider că sunt moduri mult mai bune de a valorifica lemnul, dar tot apreciez pizza făcută în cuptor cu lemne și focul trosnind în sobă într-o zi de iarnă.

 

Autor: Mihaela Radu

Pentru a citi mai departe CLICK AICI!