Casele vechi de lemn din surprinzătorul Nesebar

31.07.2019

Revista din lemn

Un eveniment de familie mi-a oferit ocazia să petrec câteva zile de vacanță în Bulgaria. Cum soarele foarte puternic mai mult ne-a îndepărtat de plajă, am decis într-una din zile să vizităm orașul Nesebar aflat la mică distanță de Sveti Vlas, stațiunea unde ne-am petrecut vacanța. Nu știam la ce să mă aștept, nu aveam nicio informație despre micul oraș de la Marea Neagra. Avea să mă întâmpine un orășel medieval perfect întreținut, cu case vechi din lemn foarte autentice, cu străzi pietrite, ziduri de apărare și multe biserici vechi. Perla Mării Negre, cum am aflat mai târziu că i se spune, își justifică perfect numele, fiind cu adevarat o perlă atent și cu dragoste protejată.

Doar câteva informații despre Nesebar

Îl veți găsi în prezentări și cu numele de Neseber sau Nesebur sau scris cu dublu “s”. Este situat în provincia Burgas, la doar 5 km de Sunny Beach, cea mai mare și mai cunoscută stațiune bulgărească de la malul Mării Negre. Are două părți, orașul vechi și cel nou, legate de un istm construit, orașul vechi fiind pe o insulă.

 

Orașul cu aspect medieval este construit pe vechile ruine ale așezării trace Mesambria, având în spate peste 3000 de ani de istorie zbuciumată. A fost de-a lungul timpului sub dominația grecilor, a imperiilor Roman, Bizantin și Otoman. Urmele trecerii lor se vad încă în ruinele zidurilor cetății, în bisericile și casele din lemn și piatră. Aspectul actual al orașului este medieval, el fiind reconstruit în perioada renascentistă. Din acea perioadă încă se mai găsesc peste 60 de case autentice.

Autor: Mihaela Radu

Pentru a citi mai departe CLICK AICI!