7 reguli de respectat la finisarea cu ulei a lemnului

23.04.2019

Revista din lemn

Finisarea cu ulei este una dintre cele mai vechi metode de protejare a lemnului, folosită pentru a-i spori rezistența la apă și pentru a-i păstra aspectul natural. Mulți dintre cei care au ca hobby lucrul cu lemnul și finisarea lui își doresc acest aspect natural. Cu toate că aplicarea uleiului pare o operațiune simplă, trebuie respectate câteva reguli pentru a obține un rezultat bun și o finisare eficientă.

1. Asigurați-vă că lemnul poate absorbi uleiul

Principala calitate a uleiului este că intră în lemn și îi crește rezistența la umiditate. Pentru ca absorbția să fie cât mai bună, lemnul trebuie șlefuit cât mai corect înainte de aplicare. Granulația hârtiei cu care se face șlefuirea nu trebuie să depășească 180. Scopul nu este netezirea lemnului ci deschiderea capetelor de fibră astfel încât lemnul să poată absorbi cu ușurință uleiul. Cu cât hârtia de șlefuit este mai fină (280, 320) cu atât praful rezultat devine mai fin și va închide capetele fibrelor și porii, blocându-i. Absorbția va fi îngreunată, cantitatea de ulei care va intra în lemn va fi mai mică și implicit rezistența la umiditate mai scăzută.

Uleiul pentru finisarea lemnului este de obicei un amestec de mai multe tipuri de ulei, pentru ca protejarea să fie cât mai completă. Dintre uleiurile naturale, uleiul de in se absoarbe cel mai bine (pentru că are molecula mai mică) și este folosit în toate amestecurile.

Absorbția este, însă, diferită la lemnul de esență moale față de lemnul de esență tare. Drept urmare, pentru uleierea lemnului de esență moale (brad, molid, plop, arin) se poate folosi uleiul fără diluție. Pentru lemnul dur (stejar, frasin, fag, salcâm) uleiul trebuie diluat. Diluanții naturali pentru ulei sunt terebentina sau white spiritul (petrosin). Dar, se pot folosi și diluanți universali, care se găsesc în magazinele de profil. În general, 5-10% adaos de diluant este suficient pentru ca uleiul să devină fluid și să fie absorbit cu ușurință.

Autor: Mihaela Radu

Pentru a citi mai departe CLICK AICI!